Den kulturelle skolesekken - "Røsbak ser over Gjerde"

I forbindelse med den kulturelle skolesekken fikk skolen i dag besøk av forfatteren Ove Røsbak og stand up-komikeren og billedkunstneren Jon Gjerde, som hadde foredrag i kantina for alle førsteklassingene på studiespesialiserende og andreklasse på design

Ove Røsbak, som er fra Furnes i Hedmark, debuterte som forfatter da han var 19 år gammel med diktsamlingen "Lævandes dikt", og har utgitt romaner, noveller, biografier og diktsamlinger. Han er mest kjent for sine biografier om Alf Prøysen og Rolf Jacobsen. Han er også kjent for sine personlige fremføringer av kåserier, dikt og sanger, og jevnlige forestillinger med bl.a. Maj Britt Andersen. Hans siste diktsamling kom i 2011 og heter "Sorgen danse på ælva i morrasol".

Jon Gjerde fra Drammen er stand up-komiker og billedkunstner, og har opptrådt i nesten hele Norge, der vi kan nevne "Jon Gjerde står opp" (Black Box teater 2000), "Viagramonologene (Sandvika teater 2011) og "Punchline" (Drammens teater 2003). Han er også billedkunstner, og bruker kullstift som medium. Han har også hatt en mindre rolle i såpeoperaen Hotel Cæsar.

På forestillingen i dag fortalte Røsbak om sine opplevelser som utvekslingsstudent i USA, og anbefaler dette sterkt, pga. at amerikanerene er mye flinkere enn oss til å fremme og inspirere hverandre til kreativitet. Røsbak debuterte som forfatter etter USA-oppholdet, da det var der han fikk sin inspirasjon. Han fortalte videre om Alf Prøysen, som prøvde å starte sin karriere som tegner, men som ikke fikk støtte fra kommunestyret til å gå på Kunst- og håndtverksskolen, og at dette dermed satte en stopper for hans tegnekarriere. Dette glemte han aldri, selv om han senere ble en stor forfatter. Røsbak leste også egne tekster, og sto selv for dramatiseringen, til stor fornøyelse for oss alle. Deretter presenterte han Jon Gjerde som "ikke så gammel som han ser ut, og høy og mørk inni seg". Gjerde tok bl.a. opp det at internett (sosiale medier) skaper nærhet, men samtidig avstand, i og med at man kan ha kontakt med mennesker, samtidig som at man er langt borte fra hverandre.

Til slutt ble alle satt til å skrive sms-dikt, og flere av disse ble fremført. Og vi fikk se at det er virkelig mange gode dikter-spirer her på Eiker vg. skole! Røsbak anbefalte å samle alle disse diktene. Kanskje kan vi publisere dem på nettet? Både Gjerde og Røsbak skrøt av både skolen, lokalet og elevene. "Flott skole å komme til og flotte elever!"

Tekst og foto: Therese Måseidvåg
Bilderedigering: Eiker vgs


Publisert 18. april 2013, oppdatert 18. april 2013.