Satser på guttedrømmen

Elvar Smari Albertsson har vært fascinert av pilotyrket siden tidlige barneår. Og da han fikk prøve flysimulatorspill, var han ikke i tvil om yrkesvalget. Etter tre år ved Eiker videregående skole er han nå klar for toårig pilotskole i Sandefjord.

  • Av Per Jørund Grøthe

-  Ingen andre i familien jobber som flygere. Det var altså flysimulatorspillet som gjorde at jeg bestemte meg for å bli pilot, forteller han, som har bestått flere opptaksprøver for å bli klar for pilotutdanningen. Også fagvalgene hans ved Eiker videregående skole har hele tiden vært rettet inn mot dette yrket. 

Det finnes flere skoler både her til lands og i utlandet for den som vil utdanne seg til flyger. Elvar valgte Pilot Flight Academy på Torp i Sandefjord.

- Der foregår all kommunikasjon på engelsk, slik det også blir når jeg begynner å jobbe. Da får jeg språktrening. Samtidig er ikke Torp så veldig langt unna hjemstedet mitt, sier den målbevisste ungdommen, som skal bo like ved flyplassen i studietida.

Elvar anslår at pilotutdanningen koster ca. én million kroner. Men mye av dette vil han få dekket gjennom Lånekassen.

En ferdig utdannet pilot kan få jobb flere steder. Elvar planlegger å jobbe innenfor sivil luftfart. Hvor i verden dette blir, er foreløpig åpent.

- Som flyger er det viktig å skaffe seg erfaring og timer i lufta. Derfor kommer jeg til å ta hva som helst av jobber, i hvert fall i begynnelsen, forteller han.


Publisert 19. juni 2020, oppdatert 1. juli 2020.