Eiker-kantina satser økologisk

Kantinepersonalet ved Eiker videregående skole har nå fått det svart på hvitt at de har oppfylt de høythengende kravene til Debios bronsemerke. Dette betyr at mer enn 15 prosent av maten som står på menyen i den populære skolekantina, er økologisk.

I kantina er man ikke bare opptatt av å «pushe» mat. Der er de også opptatt av at elevene skal lære om sunt og fornuftig kosthold. For eksempel er det vanlig at Vg1-klassene på høsten får litt opplæring i hva de bør spise og ikke spise. Samtidig får de også et innblikk i hva som er å få i kantina.

Nå er altså 15 prosent av maten økologisk, og det dyktige kantinepersonalet forteller at de er stolte av hva de har fått til. Men de har ikke tenkt å gi seg med dette.

- Målet er en økologisk andel på over 50 prosent og sølvmerke, opplyser kantinelederen.

Skolekantina ved Eiker er en populær møteplass. Mindre attraktiv blir den ikke ved at det tilbys et variert og godt utvalg av god og sunn mat. Der finner man blant annet en innbydende salatbar og en yoghurtbar med mye sunt «snadder». I tillegg lages mye av maten fra grunnen av. Det gjør at man har god kontroll på hva man tilbyr sultne elever og ansatte. Og da blir det også mindre av tilsetningsstoffer.

På Eiker er ikke den økologiske maten dyrere enn «vanlig» mat. Pris skal derfor ikke være noe hinder for å kjøpe sunn mat.  Og fra høsten håper man ifølge kantineleder Mette å bli i stand til å ha enda lavere priser.

Fakta:

Debio er kontrollinstans for økologisk landbruksproduksjon, foredling, lagring, import og omsetning. Debio ble opprettet i 1986 for å utvikle regelverk, og for å kontrollere og godkjenne økologisk produksjon i Norge. Gjennom sertifiserings- og merkeordninger arbeider Debio for et mer bærekraftig samfunn. (Wikipedia)

Publisert 24. juni 2020, oppdatert 1. juli 2020.