Frankrike-utveksling 2018

I januar kom franske elever til Hokksund – og i april var det tid for gjenvisitt i Caen i Normandie. 15 Eiker-elever og to lærere fikk sammen med en gjeng fra Drammen vgs. oppleve gjestfrie familier, en annerledes matkultur, typisk ustadig nord-fransk vår

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Erik Helgerud

Etter en flytur til Paris og tre timer med buss til Caen tok vertsfamiliene imot oss på Lycée Jean Rostand i Caen. Dagen etterpå fikk elevene litt innsyn i hvordan skolehverdagen er for de franske elevene, i tillegg til litt historieundervisning på norsk for å forberede det historiske programmet under oppholdet.

Vi besøkte sentrale steder for D-dagen under 2. verdenskrig, et viktig vendepunkt i de alliertes kamp mot tyskerne: Omaha Beach, den amerikanske og den tyske krigskirkegården, Arromanches hvor en midlertidig havn ble laget og et museum som bærer operasjonens kodenavn, Overlord. Vi fikk også se flotte katedraler, borgen bygd av Vilhelm Erobreren på 1000-tallet og Bayeux-teppet som forteller om normannernes seier over engelskmennene i 1066. Besøket på klosterøya Mont Saint Michel ble en flott, om enn litt kjølig, opplevelse. Øya er Frankrikes største turistattraksjon utenfor Paris, og byr på imponerende arkitektur og (kontrollert!) lek med kvikksand. 

Oppholdet i vertsfamiliene var for de fleste en flott og givende opplevelse, selv om noen ble utsatt for (etter egne utsagn) «rar» mat og «kleine» situasjoner. Elevene tok sporty imot utfordringene, og for de to lærerne som var med var det en veldig hyggelig opplevelse å ha så positive elever med på tur. Selv om engelsk nok var essensielt for kommunikasjonen, fikk mange prøvd ut fransken, og tilbakemeldingen er at turen har gitt økt motivasjon for å lære mer fransk. En flott uke i Frankrike ble avsluttet med et hurtigbesøk i Paris: Champs-Élysées, Place de la Concorde, le Jardin des Tuileries, forbi Louvre, langs Seinen, inn i Notre-Dame, Latinerkvarteret og Sacré-Cœur på Montmartre med utsikt over den fantastiske «Ville des Lumières» på kvelden. Merci à tous !


Publisert 24. april 2018, oppdatert 6. juni 2018.