- Ville jobbe mer praktisk

16-åringene Kristian Braathen og Henrik Thon sier at de trives som elever ved service og samferdsel ved Eiker videregående skole. Der jobber de med blant annet ungdomsbedriften Bendi-Smart.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Per Jørund Grøthe

- Vi valgte å gå her for vi ville jobbe praktisk i stedet for å ”pugge” teori, forteller  gutta.

I arbeidet med ungdomsbedriften får de lære om hvordan det er å være gründer. I løpet av skoleåret skal de både starte, drive og avvikle virksomheten, og det mener de er svært interessant. De har fått laget en bøyelig lader for iPhone, som de nå markedsfører og selger.  Responsen har vært god, og de har allerede solgt flere.

Utplassering

På service og samferdsel er gutta også utplassert i bedrift en dag i uka. Kristian jobber i en forretning for leketøy, mens Henrik har praksis i en dagligvareforretning.

- Dette er veldig bra. Gjør man en god jobb i praksisbedriften, fører dette ofte til at man også får muligheten for å jobbe der på kveldstid og i ferier, forteller Henrik.

Vil jobbe med salg og service

Begge har planer om å jobbe med salg og service i fremtiden. Vi forstår også at det ikke er umulig at de en dag starter egne virksomheter.

Ikke noe er spikret ennå, men Kristian kan tenke seg å fortsette på påbygg for å få generell studiekompetanse, og kanskje bli lærling etter det igjen. Henrik har planer om å gå på salg og sikkerhet neste skoleår, og deretter bli lærling. Da er det forresten ikke umulig at han begynner hos dekkforhandleren Eiker Motorshop her i Hokksund. Der har han allerede jobbet i flere år i feriene. Det er familie av ham som eier og driver den virksomheten, og dette er arbeid som han kan tenke seg å lære mer om. Ellers har den trivelige unggutten fra Hokksund fått spørsmål om han er i slekt med den kjente forretningsmannen og gründeren Olav Thon. Her og nå kan han bekrefte at det er han ikke. Men spørsmålet er kanskje ikke så overraskende. Olav Thon startet jo som gründer han også, og jobbet seg oppover til å bli en meget vellykket person i forretningslivet. I tillegg er også han fra Buskerud.

Mange muligheter

Men uansett har man som elev ved service og samferdsel mange yrkesmuligheter. Her ved Eiker videregående skole kan man gå på salg og sikkerhet på Vg2. På andre skoler kan man gå retninger som fører til yrker innenfor blant annet reiseliv, IKT-bransjen, kontor og administrasjon og transport og logistikk.

 


Publisert 19. januar 2018, oppdatert 24. april 2018.